Ovnsbakt ørret med kinesisk stekte poteter

Stekte poteter på kinesisk vis er en oppskrift jeg plukket opp fra kokeboken “Xiang – Mat og kultur fra Hunan” av den kinesiske kokken og forfatteren Feng Xian Lin. Boken gir et godt innblikk, ikke bare i kinesisk matlaging, men også kultur og tradisjoner. Potetene er en wok-rett og den passer bra også sammen med andre retter – f.eks kylling.
Til hovedretten trenger du følgende:

  • 1 hel ørret (størrelsen bestemmer du selv)
  • 2-3 knuste hvitløksfedd
  • 1 liten rødløk delt i 4
  • Peanøttolje (eller en annen olje som er god til steking)
  • Saften fra 1 lime (presses over fisken – inn i buken)
  • 1 klatt margarin eller usaltet smør
  • 3 kvaster dill (eventuelt andre urter)
  • Finhakket ingefær

Rengjør fisken godt, skjær av hodet og sporen. Om du vil beholde hodet på fisken for å koke kraft må du fjerne gjellene (gjellene gir en metallisk smak på kraften hvis de blir kokt). Dryss salt og pepper i buken på fisken og fyll den med finhakkede grønnsaker og urter.
Legg fisken på et dobbelt ark smurt aluminiumsfolie. Pakk folien tett rundt og legg pakken i langpanne med skjøten opp.
La den stå i stekeovn ved 200 ° C i 30 – 50 minutter.


Hvis fisken er feit og/eller kald trenger den lang tid i ovnen.
Kontroller fisken etter 30 minutter og legg til nødvendig tid. En tommelfingerregel er at når ryggfinnen løsner er fisken ferdig.

Poteter stekt på kinesisk vis – tu dou si:

  • 2 store poteter
  • 2-5 friske chili
  • 4-10 vårløk
  • 5 korianderplanter
  • 3 fedd hvitløk
  • peanøttolje (oppskriften sier solsikkeolje, men jeg foretrekker peanøttolje)
  • 1/3 ss riseddik
  • 1 ts mørk soyasaus
  • 2 ts salt
  • 2 ss østerssaus
  • 3 ss sesamolje
  • 3 ss rismel

Knus og finhakk hvitløken. Kutt chilien i langsgående strimler (julienne).
Koriander og vårløk vaskes og kuttes i 5-6 cm lengder (kast røttene).
Rør ut rismel i noen spiseskjeer vann (lag en jevn blanding).
Skrell og kutt potetene i tynne strimler. 5-6 cm lange (julienne). Legg dem i iskaldt vann i 1 minutt. Legg deretter potetene i kokende vann og la vannet koke opp igjen (potetene skal bli litt møre). Når det koker og potetene er møre, tar du de ut og legger de tilbake i det iskalde vannet.

Fres oljen i en wok på sterk varme.

Chilli julienne & chopped garlic

Chilli julienne & chopped garlic

Ha i hvitløk, salt og chili. Rørestek i et minutt.
Tilsett eddik, soyasaus, østerssaus, sesamolje, koriander, vårløk og poteter.
Rør rundt. Tilsett rismel under omrøring.

Julienne (à la Julienne) betegner en tilberedningsmåte for mat som går ut på å kutte råvaren i lange, tynne strimler eller staver. Hver bit er gjerne på størrelse med en stor fyrstikk (typisk 3×3 mm). Både tykkelsen og lengden kan varieres etter smak og behag, men den skal være mest mulig ensartet i en og samme rett.

English version:
Oven roasted trout with chinese style fried potatoes

Advertisements

7 thoughts on “Ovnsbakt ørret med kinesisk stekte poteter

  1. Det är säkert väldigt gott, men det verkar jobbigt att laga. Matlagning är inte min grej. Jag skulle gärna äta det om någon annan lagade fisken 🙂

Share your opinion

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s