Landsbylivet ved foten av Himalaya

Dette er en reiseartikkel jeg skrev for en del år tilbake som omhandler dagliglivet i en liten landsby rett utenfor Pokhara Lakeside, Nepal.

Pokhara, det er altså hvor jeg holder til mellom soloppgang og solnedgang i disse dager. Hvor jeg holder til under de timene av døgnet vi refererer til som søvn, er noe uklart. Jeg går ut i fra at jeg befinner meg sovende i det lille steinhuset jeg leier utenfor byen og utenfor turistområdet. Men, som de sier på spansk:

pregunta a las mariposas (gå og spør sommerfuglene).

HK - Det strategiske HovedKvarteret

HK - Det strategiske HovedKvarteret

Pokhara består av to deler: Pokhara City og Pokhara Lakeside. Førstnevnte består av bygninger i varierende størrelse og kvalitet, ment for forskjellige formål, mens Lakeside har, siden den første utlendingen dukket opp her (jeg tror det var like før klokka sju), en hel masse hoteller og gjestehus. Så det er med andre ord gode muligheter for å huse de mange tilreisende av alle nasjonaliteter, farger, fasonger, kjønn og størrelser.

Fremkomstmiddel i Nepal: haik med en lastebil.

Fremkomstmiddel i Nepal: haik med en lastebil.

Mange av de tilreisende her i Pokhara kommer fra, eller er på vei til, en fottur i Himalayas fjellkjede. Det er mange måter et menneske kan velge å tilfredsstille sine eventyrlystne sider her, blant annet: gå tur i fjellet, fjellklatring, sykling i fjellet, rafting, fisking, fyll, strippeklubb, eller min personlige favoritt: å pervertere mitt sinn med bøker mens jeg ser solen sakte gli fra den ene fjellsiden til den andre, for deretter å plutselig fundere på hvor det ble av dagen (eller ligge i hengekøya inne og lese mens jeg hører på regnet som trommer på taket).

Fremkomstmiddel i Nepal 2: sitt på toppen av en buss. utsikten er god så lenge man ikke kjører i et område hvor det er veiarbeid.

Fremkomstmiddel i Nepal 2: sitt på toppen av en buss. utsikten er god så lenge man ikke kjører i et område hvor det er veiarbeid.

Etter å ha reist flere måneder på kryss og tvers av India, føles det nå godt å være her i Pokhara under monsoon tiden (regntiden – en herlig og livgivende tid). Savnet etter et eget kjøkken og et eget hus å være herre i, hvor man kan følge sine egne vaner (og uvaner?) ble stort etter å ha sovet på altfor mange gjestehus og backpackerhoteller. Som alle reisende vet: på gjestehus og hoteller har man kun et lite rom med en seng og et skrivebord. Noen ganger eget bad, andre ganger delt bad.

Fremkomstmiddel i Nepal 3: utsikten fra toppen av bussen før støvet setter inn.

Fremkomstmiddel i Nepal 3: utsikten fra toppen av bussen før vi når støvskyen.

Ved et av gjestehusene her viste det seg at eieren leide ut et stort rom til et fransk par for 200 rupees per natt, mens han fant det naturlig å kreve 250 rupees for et mindre rom av meg. Pruting er en nødvendighet, og mange steder må man betale ekstra fordi man er turist ettersom noen folk er av den oppfatning at alle turister er rike… Dette opplever man særlig i turistområder, både her i Nepal og i India.

Marihuanatempelet i hagen til HovedKvarteret

Marihuanatempelet i hagen til HovedKvarteret - en etterlatenskap fra tidligere beboere.

Uansett. Et hus er bedre og faktisk også billigere for meg å bo i. En del opprydding krevdes ved innflytting ettersom de forrige leietagerne tydeligvis ikke har vært blant de mest sensitive angående skitt og lort. Huset har også stått tomt over en lengre periode, og la oss bare si at det ser ikke pent ut! Tre rom i alle størrelser (small, medium og large), kjøkken og bad, samt en veranda foran huset hvor det er mulig å nyte frokosten mens man titter på livet i den lille fiskedammen/ badebassenget og sommerfuglene som skamløst kopulerer med den lokale fauna. I hagen vokser det blant annet sitrongress og marihuana, samt andre urter og vegetasjon som jeg, på grunn av min utilstrekkelighet/uvitenhet ikke kan navngi.

Kort tid etter min innflytting dukket to russere opp som var på utkikk etter husvære. De ønsket å tilbringe litt tid i Nepal mens de venter på at alle de talløse reisende atter en gang samler sine styrker i Goa, India etter monsoontiden.
«Bo litt her mens dere venter», sa jeg, og deretter gikk vi i straks igang med å transformere det støvete steinhuset til et levelig, kreativt og taktisk hovedkvarter (heretter bare kalt HK).

Klesvask foregår for hånd

Klesvask foregår for hånd

Hovedkvarteret – et rottereir
I HK går dagene med til matlaging (ferske grønnsaker blir innkjøpt på markedet hver dag), boklesing, skriving, gitarspilling og produksjon av oljemalerier. Noe tid renner også bort i mindre spennende, men likefullt nødvendige, aktiviteter som håndvask av klær og påfylling av vann til vanntanken. Sistnevnte skjer ved hjelp av et vannslangesystem som er koblet til nærmeste bekk og blir delt mellom fem hus i nabolaget. Vi kan altså ikke fylle på når som helst, men må benytte sjansen når det er vår tur.

Beboerne
HK består nå altså av to russere og en norsk mann, samt et ukjent antall rotter som er bosatt i bambusrørene som holder taket oppe. En av rottene har forøvrig ominnredet innsiden av bambussofaen i stua til et rottereir…
Etter å ha diskutert skadedyr generelt, og rotta spesielt, har vi bestemt oss for å kaste rotta ut av huset ved hjelp av en ikke-dødelig rottefelle vi fant henslengt på kjøkkenet – nok en etterlatenskap som stammer fra tidligere leieboere.

Dersom denne ikke-dødelige rottefella fungerer som den skal, vil vi nå være i stand til å påtvinge rotta de harde realitetene av den nye huspolitikken uten å påføre den fysisk skade. Rottas mentale belastning ved å bli kastet på dør vil jeg velge å ikke spekulere for mye over, men det kan selvfølgelig innvendes at psykiske belastninger og reaksjoner kan forekomme da hjemløshetens nye virkelighet gjør sitt inntog.

Øko-vennlig traktor på Nepalsk vis

Det er fortsatt tidlig i regnsesongen, og de lokale bøndene benytter tiden til å plante ris, men etterhvert som regnet vil falle kraftigere, lengre og oftere, vil naturen selv sørge for å holde skadedyr i sjakk. Hvordan? Jo, ved hjelp av en annen av naturens finurlige skapninger. En herlig og vakker skapning, som forøvrig er lite verdsatt i diverse hellige skrifter slik som blant annet bibelen og koranen; nemlig slangen. Ryktene som verserer blant naboene sier at slangene snart vil gjøre sitt inntog, og personlig må jeg si at jeg ser frem til dette med stor glede! Som et lite barn som venter på årets første snøfall, venter jeg i spenning på å fange årets første slange!

Tømming av bassenget foregikk for hånd...

Tømming av bassenget foregikk for hånd...

Det har seg nemlig slik at når regnet setter inn, eksploderer naturens blomster og vekster i et rasende tempo. Når blomstene kommer ligger ikke insektene langt bak, og insektene drar med seg fugler, og fuglene er god næring for slangene… Og slik fortsetter det!

Apropos slanger. Den lille dammen utenfor huset brukte vi to dager på å tømme for det grønne, illeluktende, algeholdige vannet (det kan anslagsvis ha vært noe slik som 4.000 liter i bassenget?). Vi brukte to bøtter med hanken bundet til et rep:

 1. Kastet bøtta uti,
 2. lot den synke,
 3. dro den opp,
 4. tømte bøtta.
...og tømmingen tok et par dager...

...og tømmingen tok et par dager...

Deretter gjentok vi operasjonen fra punkt 1. Med andre ord en temmelig repeterende operasjon, et slags zen buddhistisk innslag i vår hverdag –  ikke å forveksle med Sysifos arbeid da Sysifos arbeid som kjent ikke gir merkbare resultater.

Under denne prosessen fant vi ut at en fisk (etterlatenskap fra tidligere leieboere) og en familie på seks frosker (som mest sannsynlig har flyttet dit frivillig) var bosatt i dammen. Fisken ble med største omhu overført til en bøtte med vann, mens froskene, med dødsangst og paranoia i blikket, klynget seg opp i et hjørne av betongen mens vi feide bort den algeholdige møkka i bunnen av bassenget. Grumset fra bunnen ble brukt som grojord for urtene i hagen, og fisken ble sluppet tilbake i dammen da vi begynte å fylle den med friskt fjellvann via vanningssystemet fra bekken.

En liten gitarkonsert ved dammen

En liten gitarkonsert ved dammen

Vi brukte flere dager på å fylle bassenget enn vi brukte på å tømme det for hånd, dette var på grunn av vår allerede nevnte begrensede tilgang til vann. På den annen side var det mindre slitsomt å fylle bassenget. Vi fikk allikevel fylt på nok vann til å la fisken få flytte tilbake til sitt gamle hjem allerede første kveld etter rengjøringen.

Saken om den forsvunnede fisk
Neste dag våknet vi opp til en sjokkerende virkelighet i HK da vi oppdaget at fire av de seks froskene, samt den enslige fisken var sporløst forsvunnet! Hva var hendt?! Hvor hadde fisken gått? Hadde den i det hele tatt gått? Den kunne jo ikke svømme noe sted! Fiskens og froskenes nokturne forsvinningsnummer førte straks til spekulasjoner om at de beryktede Maoistene var involvert i en ny kidnappingssak, og om vi muligens ville motta krav om løsepenger i løpet av dagen. Ettersom dagen gikk og kravet om løsepenger ikke dukket opp, trakk vi den konklusjonen at den lokale populasjonen av slanger hadde benyttet seg av mørket til å gjennomføre kidnappingen.
På grunn av sakens «natur» kom vi også frem til at rettslige skritt angående forsvinningen ville være nytteløse, da vi anser det som nærmest umulig å fremskaffe det nødvendige bevismaterialet som trengs for å få utstedt en arrestordre på mistenkte fra lokale myndigheter. Uansett, med en slik arrestordre for hånd, ville det bli vanskelig å lokalisere mistenkte (slangen).

De lokale bøndene var mer opptatt av å pløye mark enn de var av forsvunnede fisker...

De lokale bøndene var mer opptatt av å pløye mark enn de var av forsvunnede fisker...

Selvfølgelig kan vi, igjen, gjøre som i Spania: «pregunta a las mariposas», da de kanskje kan gi et svar på hvor mistenkte befinner seg. Men om man skal dømme ut i fra mine observasjoner av sommerfuglene, later det til at de til stadighet er opptatt med den lokale fauna, og ikke bryr seg nevneverdig om fisker og froskers forsvinninger. Uvitenhet er lykke…

Morgendisen ligger over Phewa Lake

Morgendisen ligger over Phewa Lake

Mens jeg sitter her i disse naturskjønne, varme, regnvåte, solfylte omgivelser, med byen med alle dens fasiliteter og vakre ansikter i relativt umiddelbar nærhet , må jeg innrømme at ønsket om å returnere til Norge (et ønske som har slått meg ved flere anledninger i løpet av reisen) er befriende fraværende. Det nye hovedkvarteret her i Nepal er så fredelig og fint at jeg noen ganger tar meg selv i å tenke:

«Har verden sluttet å skje, eller har jeg allerede avgått ved døden?»

Båtene ligger og venter på spenning

Båtene ligger og venter på spenning

Mest sannsynlig skjer det fremdeles ting der ute i verden et sted, men på grunn av mangel på både internett, aviser, radio og tv – eller rettere sagt min/vår manglende interesse av å gå til anskaffelse av det, kombinert med en manglende interesse i å oppsøke noe som helst av informasjon om verdenspolitikk, sport, tv-programmet eller lignende informasjon, vil jeg tørre å påstå at vår mentalitet nå ligger tett opptil sommerfuglenes: Uvitenhet er lykke.

Sist jeg forsøkte å oppdatere meg litt på nyhetsbildet via en nettkafe, oppdaget jeg at store deler av den vestlige verden gikk rundt og var bekymret for noen syke kyllinger – med det resultat at tusenvis av uskyldige fjærfe måtte bøte med livet.

Ettersom jeg skjønte så var det hele visstnok utløst av en kylling i Tyrkia som var litt syk og denne kyllingen hadde smittet en femåring fordi han hadde suttet på den som om det var en smokk, eller noe slikt. Av andre nyheter kunne jeg trekke konklusjonen at krigen mot terror fremdeles pågikk.

Mitt personlige bidrag til krigen mot terror bestod av en kombinert rotur/gåtur til Pokharas fredstempel. Tempelet er lokalisert ved sørsiden av Phewa Lake. Phewa Lake er den viktigste innsjøen i Nepal og den dominerer Pokhara på samme måte som Macchapucchre dominerer utsikten. Det buddhistiske fredstempelet (kalt Stupa) ble konstruert på 1990-tallet av japanerne, og det er et utmerket sted for å se hele innsjøen og de snøkledte toppene til Annapurna og Macchapucchre, Himalaya.

En av Buddhastatuene på Stupa Tempelet

En av Buddhastatuene på Stupa Tempelet

Man finner buddhistiske gulldekorasjoner på fire sider av tempelet og alle er belyst nattestid, noe som gir det et nydelig skinn der det står så fredelig på den lille fjelltoppen. Et annet tempel i området, dedikert til hindu gudinnen Barahi, finner du i midten av Phewa Lake – tilgjengelig via båt.

Som nevnt er vårt HK lokalisert utenfor byen, og det kan derfor være passende å avslutte med et sitat fra bibelens «revelations» (Revelation 22:15):

But outside the city are the perverts…

Sees på utsiden!

En tempeltigger hviler i skyggen

En tempeltigger hviler i skyggen

P.S. Alle bildene i denne saken er tatt med et elendig kompaktkamera og deretter scannet inn med lav oppløsning. Beklager så meget, men slik ble det bare. Ønsker du å se området i høy oppløsning anbefaler jeg derfor på det sterkeste at du tar turen selv!

7 thoughts on “Landsbylivet ved foten av Himalaya

 1. I had a hard time getting to your post and the translation didn’t work. But I got here. Your page kept coming up not found. It appears this was fixed because I was behind in responding to post and just got to this one today Sunday March 18th.

  BE ENCOURAGED! BE BLESSED!

  • Hi Francine!
   Hope you’ve had a wonderful weekend so far. It’s very understandable that you couldn’t find this article at first, because I changed the title after it was published, plus I had to change the date (accidentally published it on a wrong date for some weird reason).

   I’m glad you bothered to translate this article, but there’s no need to google translate it because, like I wrote at the end:

   Article in English will follow. Shortly? I hope so.

   (I also added the translation-promise at the beginning of the article after your comment.)
   I promise to translate and re-write this post to understandable English as soon as possible.

Share your opinion

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.