Huevos Rancheros – klassisk frokost på Mexicansk vis

Huevos Rancheros - Bilde lånt fra bayvalleyfoods.com

Huevos Rancheros - Bildet er lånt fra bayvalleyfoods.com - ettersom deres bilde virket mye mer fristende enn mitt...

Huevos Rancheros (egg på gårdsmanèr) er en klassisk mexicansk sen-frokost/lunsj som, etter å ha spredd seg til Vesten, nå fremstår i et utall av kombinasjoner.  Jeg holder meg unna de degenererte vestlige versjonene (hvor den sukrede hermetikken ofte får blomstre og fremstår som hovedingrediensen i retten) og presenterer det jeg tror er den opprinnelige Huevos Rancheros.

Det tar litt tid å lage denne retten, derfor er det en glimrende lørdags- eller søndagsfrokost (eller en annen dag hvor du har fri). Huevos Rancheros består av maistortilla og stekte egg med salsa. Valgfritt tilbehør kan være refried beans (jeg vil våge å påstå at refried beans ikke er valgfritt, men et tilbehør som MÅ serveres med denne retten!), avocado i skiver, stekte poteter og ekstra chili pepper. Ifølge Wikipedia kan retten også serveres med eggerøre i steden for stekte egg, men det høres ut som et forslag som stammer fra sinnet til en person som er innelåst for livstid på sinnsykeasylet. Hvis du serverer den med eggerøre (i stedet for solside stekt egg) vil du ikke være i stand til å tørke eggrester fra tallerkenen med et lite stykke tortilla på slutten av måltidet.

Det første du må gjøre er å klargjøre for refried beans (frijoles refritos). Det kan høres ut som om refried beans er stekt flere ganger, men dettte skyldes en feilaktig oversettelse fra Frijoles Refritos, som egentlig betyr “godt stekte bønner”.

På norsk er det vel mest nærliggende å kalle det bønnestuing, og det er nettopp ved dette punktet at mange av de perverterte, vestlige versjonene feiler grundig og bruker hermetiske bønner i sukkerlake, i steden for tørkede bønner. Det sies at folk er forskjellige, men om man først skal dyrke perversjoner, foretrekker jeg å gjøre det andre steder enn på kjøkkenet (eller i det minste med andre ingredienser). Derfor bruker jeg tørkede bønner som ligger i vann over natten når jeg lager Frijoles Refritos. Mengden bønner bestemmer du selv, men en kopp burde holde for to personer.
Jeg brukte en type bønner som kalles Rosecoco da dette er en type Pinto bønner. Pinto bønner kommer fra frijol pinto – som oversatt betyr malt bønne – malt som i “painted”), et navn den har fått på grunn av det flekkete skinnet.
Får du ikke tak i Pinto bønner kan du bruke vanlige brune bønner.
La de ligge i en bolle fylt rikelig med vann over natten….

Bønnestuing/refried beans/frijoles refritos:

 • 1 kopp bønner
 • vann
 • 1 kopp kyllingkraft

Neste morgen koker du bønnene i vann (bruk friskt vann – ikke det samme vannet som de nettopp har tilbrakt natten i. Hvis du tenker over det så gir det perfekt mening: hvorfor skulle ikke bønnene ville starte dagen med ferskt vann? Tross alt liker vel du å starte dagen med en dusj og rene klær gjør du ikke? Så ikke vær nedlatende ovenfor bønnene).
Koketiden avhenger av størrelsen på bønnene, typen bønner og hvor gamle bønnene er. Jo eldre bønnene er, jo lenger tid må de koke for å bli myke. Koketiden kan variere fra alt fra 1 – 4 timer, mine kokte vel i ca. 2 timer. Når bønnene nærmer seg slutten av koketiden kan du gjøre de resterende forberedelsene.

Salsa:
 • 1 stekt rød paprika. Grill/stek den på høy varme i ovnen til skinnet blir svart, la detn så avkjøles i en plastpose slik at skinnet blir lett å skrelle av. Hvis du lager mat med gassovn, kan du bare steke den på åpen ild.
 • 1-2 tomater
 • 1 grønn chili
 • En liten håndfull koriander (av matlagingsprogrammer har jeg lært at koriander kalles cilantro i USA)
 • Saften fra 1 lime (og til alle dere israelske bartendere der ute vil jeg si følgende: NEI! Lime og sitron er IKKE det samme: du kan ikke lage en Mojito, erstatte lime med sitron og late som det er den samme drinken!)
 • 1 / 2 løk
 • S & P (salt og pepper)

Kjør ingrediensene i en mikser – hell alt i en liten kjele og la det koke i noen minutter på middels varme. Deretter siler du salsaen slik at du blir kvitt mesteparten av vannet. Vannet du siler av kan du tilsette i en suppekraft.

Kjør ingrediensene i en blender/mikser – hell alt i en liten kasserolle og kok i et par minutter over middels varme. Hvis du liker salsa’en mindre vassen: sil det gjennom en sil, på denne måten vil du bli kvitt litt vann (vannet du siler av kan du tilsette i en suppekraft senere).

Lag ferske, glutenfrie mais tortillas – det er veldig enkelt.
Følgende vil gi deg ca 8 mais tortillas.

Glutenfri maistortillas:

 • 1 egg
 • 1 ss vegetabilsk olje (jeg brukte maisolje, men bruker vanligvis peanøttolje)
 • 1/4 kopp vann
 • 2 1/2 ss maismel
 • 2/4 kopp melk
 • 1/4 kopp maisstivelse (maizena)

Bland ingrediensene til en jevn røre (legg til mer melk/vann/maismel om nødvendig). Varm olje over middels høy varme i en tykkbunnet teflonpanne. Hell litt av røren i pannen, spre den rundt slik at det danner en tynn crepe. Stek den.
Når det er gjort, før du heller den neste crepe i pannen, husk å røre i røren slik at maismelet ikke setter seg på bunnen. Spe røren med en dråpe vann eller melk hvis den er for tykk.

Tilbake til Frijoles Refritos/bønnestuing/refried beans:

Sil vannet av bønnene og stek dem deretter i en varm, oljet stekepanne. Mos bønnene med en potetmoser (eller en gaffel/undersiden av en skje) og spe ut med kyllingkraft (eller grønnsaksbuljong hvis du ønsker et vegetarisk alternativ) til du får en tykk guffe. Dette er Frijoles refritos.

Det siste du gjør før du setter sammen retten er å steke egg.

Egg:

 • 1-2 egg pr. person.

Jeg foretrekker som sagt sunnyside/solside egg/stekt egg med hel plomme, men jeg oppfordrer deg på det sterkeste til å følge din egen smak. Posjerte egg hadde sikkert vært himmelsk til denne retten (tror jeg skal prøve det neste gang).

Plasser en maistortilla på tallerkenen, deretter et lag av Frijoles refritos dekket av et egg og toppet med salsa. Jeg har også hørt rykter om folk som strør revet cheddarost på toppen av dette, men jeg har aldri sett det.
Jeg servete også retten med mango salat. Nydelig!
Nyt din meksikanske frokost – Huevos Rancheros!

Share your opinion

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.