Hawaij – krydderblanding fra Yemen

חוויאג' - Hawaij spice mix

חוויאג' - Hawaij spice mix

Hawaij – krydder blanding fra Jemen – er en krydderblanding som kan være uvanlig for endel ganer. Denne krydderblandingen kom til Israel med innvandrere fra Yemen, og den er utbredt blant yemenitter i Israel. Selv om man i Israel får kjøpt denne krydderblandingen, kalt Hawaij, på ethvert “shouk” (marked), så kan den, på nordligere breddegrader, være vanskelig å oppdrive – på tross av at vi har butikker som tilbyr et rikt utvalg av krydder.
Jo nærmere du kommer Polarsirkelen, dess vanskeligere synes det å komme over en velutstyrt krydderbutikk. Derfor velger jeg å publisere denne oppskriften.

Tilbake i de dager da det var vanlig å lage sine sine egne krydderblandinger, så kan jeg forestille meg at det gjerne var slik at hver familie hadde sin egen “hemmelige oppskrift”. Kanskje et familiemedlem forsynte hele slekta med krydder, mens et annet tok seg av for eksempel sylting av grønnsaker? Men i det moderne samfunnet er det nok krydderblanderen på markedet som har overtatt rollen som krydderforsyneren…

Det finnes to forskjellige slags typer Hawaij krydderblandinger, begge stammer fra det Yemenittiske kjøkken: den ene er ment for suppe, den andre for svart kaffe. Krydderblandingen for suppe blir også brukt i gryter, ris- og vegetarretter og som grillkrydder som gnis inn i kjøttet. I bunn og grunn består Hawaij av kummin (spisskummin), svart pepper, gurkemeie og kardemomme. Mer intrikate versjoner kan også inneholde nellik, karve, muskat, saffran, koriander og tørket løk.

Nylig observerte jeg at den arabiske varianten er mer rødlig i fargen enn den Israelske. Forklaringen ligger nok i saffran, som jo er sterk i fargen.

Hawaij ment for kaffe blanding er annerledes (pepper går ikke godt sammen med kaffe!) og det er vanskelig å komme over noen gode oppskrifter på nettet. Jeg har etterforsket litt rundt dette og har spurt forskjellige krydderhandlere fra Rosh Pina til Jerusalem, men de holder sine hemmeligheter tett beskyttet (kanskje jeg må ta opp håndverket selv, og bli opplært i krydderets trolldom for å kunne skape den perfekte blandingen?).

Etter å ha tatt et brevkurs i spesielle avhørsteknikker og snakket inngående med krydderpusherne, kom jeg frem til følgende ingredienser. Husk at du må improvisere og eksperimentere for å finne den blandingen som passer deg best, og hvis du av en ekker annen rar grunn ikke aner hvordan du skal improvisere: prøv å starte med en teskje av hver som basis. Krydder vil holde seg i en lufttett beholder på et kjølig tørt sted i 1 måned.

■ Ingefær, kanel, nellik og kardemomme. Noen bruker også muskat.

Det blir primært brukt i kaffe, men også i desserter, kaker og langtidskokende kjøttretter.

Her er en oppskrift på suppe-hawaij:

  • 1 ss svarte pepperkorn
  • 1 ss spisskummin
  • 1/2 ss kardemommefrø
  • 1/2 ss malt karve
  • 3/4 ss malt gurkemeie
  • 1/2 ss korianderfrø
  • 1/2 ss nellikspiker
  • 1/2 ss malte tørkede korianderblader

Bland alle ingrediensene og oppbevar dem i et lufttett glass.
Tørrstek de hele krydderne (hele frøene) i en varm panne (tørr panne uten olje) og la de avkjøles før du knuser og blander alt i en morter.
På dette tidspunktet legger du til de krydderne som kom i pulverform, og du kan også bruke saffran dersom du vil.

Forresten hawaij uttales med en slags D / G på slutten – hawaiidj. חוויאג

Kilde: Janna Gur – “The Book of New Israeli Food”.

One thought on “Hawaij – krydderblanding fra Yemen

  1. Pingback: Der hvor Moses så det hellige land « Cardinal Guzman

Share your opinion

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.