Elefantguden Ganesh’ festival

I nydelige India er det alltid tid for en festival. Nå sist var det Ganesh sin tur til å bli feiret. Velkommen til Ganesha Chaturthi – Ganesh’ festival.

Hinduer feirer fødselsdagen til kolossen med snabel, Herre Ganesh, også kjent som Gajanana (Elefant-ansikt Herren), Devendrashika (Beskytter av Alle Guder), Kaveesha (Mester av Diktere), Lambodara (Kjempestor mage Herre), Vignavinashanaya (Ødelegger av Alle Hindringer og Forhindringer), Akhurath (Han som har Mus som sin vognmann eller noen av de andre 101 navnene han er kjent som.
Ganesh er kanskje den mest spesielt utseende guddom av det Hinduistiske panteonet, og hans fødsel var like ukonvensjonell som hans profil.

The Elephant God Ganesh. Photo published with permission from http://picturesqueworld.wordpress.com

The Elephant God Ganesh. Photo published with permission from http://picturesqueworld.wordpress.com

Da Herre Shiva var bortreist i krig, skulle hans kone Parvati ta et bad, men hun fryktet at noen kunne komme inn mens hun var naken og sårbar. Så, for å vokte hennes dør, skapte hun en sønn. Hun formet en modell av leire, eller sandalwood masse, som hun pustet liv i og plasserte utenfor døren med instruksjoner om å ikke slippe noen inn.

Tilfeldighetene ville det slik at Herre Shiva kom tilbake fra slagmarken mens Parvati badet. Ganesh visste ikke hvem han var og forhindret Shiva fra å gå inn. Shiva var ikke i humør til å bli stanset i sitt eget hus, etter å ha kjempet mot demoner hele dagen, så han tok sverdet sitt og kuttet hodet av Ganesh.

Det er vel unødvendig å si, men når Parvati kom ut fra badet og fant hennes nye sønn med avkappet hode ble hun fly forbanna slik bare en kvinne kan bli! Parvati truet med å ødelegge de tre verdener: Jorden, himmelen og helvete. Hun var sikkert ikke hverken den første eller den siste kona i historien til å komme med en slik trussel, men hun var den første som faktisk hadde kreftene til å gjøre det.

Photo: INDRANIL MUKHERJEE/AFP/Getty Images

Photo: INDRANIL MUKHERJEE/AFP/Getty Images

Som enhver god mann ville gjort, instruerte Shiva sine menn til å dra ut og hente hodet fra det første levende vesenet de fant. De kom tilbake med hodet av en elefant, som Shiva plasserte på Ganeshs kropp, og med et hellig pust, ga han ham livet tilbake. Ganesh ble den store Beskytteren, og også den som bringer god formue og velstand.

Folk feirer Ganesh Chaturthi med en festival som varer fra ti til tolv dager. Store og små leire- og metallmodeller av Ganesh, av og til 6 meter høye, er skapt for festivitetene. Hellig, tradisjonell mat blir tilbudt guden, samt lotus blomster, frukter, søtsaker, og prasadam. På slutten av de ti dagene blir modellene av Ganesh bragt i en prosesjon til den nærmeste vannkilden og nedsenket i den.

Nedsenkning av Herre Ganesh
I våre dager er de fleste idolene av Herre Ganesh laget av en spesiell type gips istedenfor leire. Dessverre kan det være meget forurensende når idoler i tusenvis blir nedsenket i lokale elver og innsjøer på festivalens siste dag. Indiske aktivister prøver å bekjempe, eller ihvertfall forminske forurensingen ved å oppmuntre deltagere til å gjennomføre en kort, symbolsk nedsenkning, eller ved å heller bruke tradisjonelle, naturlige stoffer som leire i sine modeller av Ganesh.

Photo: INDRANIL MUKHERJEE/AFP/Getty Images

Photo: INDRANIL MUKHERJEE/AFP/Getty Images

Advertisement

Share your opinion

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.